Meteen naar de inhoud

Juweeltje over schaatsen

Juweeltje blauw

De weersverwachting geeft sneeuw en, misschien, ijspret aan. We luisteren naar het lied ‘Winterwonderland’ van Rob de Nijs over de winter en de sneeuw en laten de Friese doorlopers aan iedereen zien. De bewoners halen enthousiast herinneringen op aan schaatsen op het ijs.

Dhr. E. met een glimlach: “Als je moe werd, dan liep je er naast (Friese doorlopers), dan zat het niet goed meer vast, dan gingen de banden los door de wind en de kou. We maakten schaatstochten door Noord-Holland en moest soms stukken kluwen door de weilanden. Ik ging zelfs met mijn schaatsen nog aan auto rijden! En ik werd eens van het ijs afgehaald omdat mijn oren waren bevroren. Een zuster heeft toen met haar warme handen mijn oren langzaam gemasseerd, waardoor ze weer tot leven kwamen. Het is een ervaring die ik nooit meer zal vergeten.”

Mw. P. glimlacht: “Ik heb veel geschaatst vroeger, wij woonden tegenover de schaatsbaan. Dan deed ik thuis al de schaatsen aan en hoefde ik alleen nog maar naar de overkant te lopen.”

Dhr. G. stralend en enthousiast: “Ik woonde in Betondorp en ging schaatsen bij de Jaap Edenbaan, maar ook over de sloten met mijn zwager die in De Rijp woonde.”

Mw. V. lacht: “Ze hadden me met schaatsen een keer losgelaten en toen viel ik zo in de bosjes! Ik had kunstschaatsen en kon ook pirouettes draaien. Maar ik hield niet echt van de winter en de sneeuw en de kou buiten. Maar gezelligheid kan je zelf maken!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *