Meteen naar de inhoud

Juweeltje over honden

Juweeltje blauw

Ook therapiehonden moeten naar bijscholing om hun accreditatie bij te houden. Irene geeft aan dat ze de cursus stressvol vond. Ze merkte dat aan Storm die dan meer ging gapen. Maar de cursus is afgerond en Storm en Irene zijn geslaagd.

Met gapen helpt een hond om zichzelf te kalmeren en stress kwijt te raken.

Mw. W. glimlachend: “Dat herken ik wel, dat gapen.”

Mw. W. heeft een hond gehad, hoe oud is hij geworden?

Mw. W. bedachtzaam: ” Frodo? Een jaar of dertien. Dat is best oud.”

Dhr. Z. komt uit Spanje en had veel honden, hoe ging hij met hen om?

Dhr. Z. glimlachend: “Praten met hen. Hij verstaat heel goed wat ik zeg. In de boot. Met mij mee. Niet zo bang eigenlijk. Een keertje gepakt van de krabben. En niet bang. Bij mijn moeder? Goed geteld. Maar tien zeker. Mochten in huis.”

Waar sliepen de honden?

Dhr. Z., lachend: “Bij mij. In bed.” Hij straalt.

Dhr. H. komt uit Suriname. Had hij daar ook een hond?

Dhr. H. lacht en knikt: “Ik heb er één gehad, Chow Chow, met een blauwe tong. Klein, zwart, was nog een puppy toen ik hem kreeg. Heb ik gehad van iemand. Chinese hond, uit China. Hij is er niet meer, ze zijn er wel, maar ik zie ze niet. In Suriname hebben we veel honden gehad. Altijd drie op het erf. Wat ik voor honden kreeg. Je mag een hond niet slaan. Net een kind. Als een  hond niet luistert, jij geeft een tikje. Zij begrijpen alles.”

Mw. B. komt binnen en kijkt glimlachend naar Storm: “Mooie hond.”

Had mw. B. honden op het erf?

Mw. B. knikt: “Ja.”

Dhr. H. is nog bij de honden in Suriname: “Tachtig jaren: was mijn zwager overleden. We zongen thuis, we hadden kerkdienst thuis. Hij had geen hond, maar de buurvrouw had een hond. Om 12 uur ’s nachts begint de hond te huilen. Hij wou niet binnen komen. Hij ziet dingen wat wij niet zien. Hij begon te blaffen: niet gewoon blaffen, blaffend huilen. We hebben hem laten uithuilen. Hebben we hem naar binnen gelaten. Naar de stoel bij de TV, waar hij altijd zat. Zo heb ik het geleerd: hij ziet alles, maar jij ziet niks. Heb ik van de buurvrouw geleerd: “jij ziet niks, maar hij ziet alles.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *