De actualiteit komt natuurlijk ook het verpleeghuis binnen. Bewoners lezen de krant, volgen het nieuws of vangen berichten op omdat de TV in de huiskamer vaak aan staat. Zo komen we in de dagen van alle ophef rond The Voice te praten over (seksueel) grensoverschrijdend gedrag. Een uitwisseling in alle kwetsbaarheid en veiligheid, de sfeer rondom de tafel in de huiskamer blijft teer en goed……….
Dhr. K.: “Het was een man die had een restaurant – en toen werd er gezegd: ‘Dat is niet jouw vrouw geweest.’ Op zo’n manier ging het.”
Mw. S.: “Dat gaat niet veranderen.”
Mw. W., over haar ervaringen achter de tap van haar café, wijzend op haar oren: “Het gaat er hier in en daar uit. Anders kan je niet werken in een café. (lachend) En de muziek lekker hard zetten. Zeiden ze ‘Lekker ding’, zei ik ‘Dank je.’”
= Was er op het COC sprake van grensoverschrijdend gedrag?
Mw. M.: “Nee, eigenlijk niet. Nou, d’r waren heel veel mannen die dat in de gaten hielden. Meer mannen dan vrouwen. “
= en bij dhr. K. op z’n werk? =
Dhr. K.: “Nee, eigenlijk niet. Ik heb wel meegemaakt dat mensen zich niet goed gedroegen als ze in een politieke context zaten. Ik weet wel dat er mensen uitgeknikkerd werden.”
Mw. R., met glimlach en op stevige toon: “Ja!”
Mw. W.: “Anders kun je niet werken. (over haar werk) Mijn man werkte in een multicultureel centrum en daar werkte ik op de benedenverdieping en daar deed ik de administratie. Vlakbij de Nieuwmarkt, in de Bethanië straat. Het bestond al. En later is het een fotografisch centrum geworden.”
= we zingen ‘Aan de Amsterdamse grachten’ =
Mw. R. hoort het met veel glimlachen aan en zingt het een klein beetje mee.
Dhr. M. hoort het ook met grote glimlach aan.