Meteen naar de inhoud

Juweeltje over erkennen

Juweeltje paars

“Ik heb mensen erkend.”

Een goede gezondheid is geen prestatie. Meneer M vertelt hoe hij zijn gezondheid aan zijn voorouders te danken heeft. Sterke voorouders, ook al waren ze slaaf gemaakten. Meneer M heeft ook zijn achternaam aan zijn voorouders te danken. Die kregen ze van de slavenhouder. Nee, meneer M heeft nooit overwogen daarom zijn naam te veranderen. Hij houdt zijn naam, en daarmee zijn voorouders, in ere.

Meneer M.: “Het leven eist niks van jou, maar eist dat je gezond moet blijven.”

= Hoe hebt u dat gedaan? =

Meneer M.: “Van jezelf. Elke dag één uur – dan hoef ik niet uit te slapen. Half tien, tien uur slaap ik nu uit. Gezond eten? Wat is gezond eten? Gezond eten wat je hebt op je bord, dát is gezond eten. Ik kijk er niet naar of iets gezond is of ongezond, maar je eet het gewoon. Achttien oktober ben ik 91 geworden.”

= Hebt u uw verjaardag gevierd? =

Meneer M.: “Nee, echt niet leuk. Omdat ik oud word. Je wordt oud met gebreken. Ik heb alle dinges op een papiertje. Die blijft in mijn tas.”

= Zijn er ook leuke dingen aan oud worden? =

Meneer M.: “Ja, gezondheid. Gezondheid moet je meeslepen! Je kan alles hebben om huizen te bouwen. Maar aan je gezondheid kan je niet bouwen. Het is het belangrijkste, je gezondheid. Mijn familie, mijn opa’s, mijn oma’s: allemaal hoge leeftijd. Alles staat op papier. Elke dag tien blaadjes. Mijn opa van mijn moeders kant, die kreeg de naam M.  Van de baas van de slaven. Dat heb ik gelezen. Ze waren met z’n vijven en allen hebben de naam gekregen van M.  van de baas. Gekregen van de slavenhouder.”

= Zou u uw naam daarom willen veranderen? =

 “Nee. Ik heb mensen erkend. Met de naam. Een rustige familie. Ze zijn blij als ze een naam hebben. De achternaam van mijn grootvader van vaders kant.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *