Meteen naar de inhoud

Juweeltje over een leuke jeugd

Juweeltje blauw

Op onverwachte momenten de mooiste gesprekken, waar je in gedachten een jongen ziet zwerven in de wetenschap dat moeder er altijd voor hem is..

Wat dat betreft heb ik een hele leuke jeugd gehad

“Vroeger was ik altijd spoorloos. Dat is het avontuur dat in me zit. Heb ik vanaf de geboorte al. Ik vind alles leuk. Mijn moeder heeft wat te stellen met me gehad. Vond mijn moeder niet erg, die zei: dat heb je waarschijnlijk nodig. Ik was een weglopertje. Er is nooit een sfeertje geweest. Ik moest ook heel vroeg zwemmen leren. Water trok altijd. Zag ik een matras, die gooide ik in het water en had ik een vlotje. Maar is goed gekomen, ik ben gezond oud geworden. Ik was een doerak. Vond mijn moeder niet erg zei ze: is niet erg, als je maar gezond bent. Douche had je niet. Dus hup, in de tobbe met een kwak groene zeep.

En gek he, nu ik terug denk, mijn kleding was nooit kapot, maar altijd smerig. Gekoolteerd (Amsterdams woord).  Ik ging de tobbe in met groene zeep. Water gekookt in de tobbe gegooid en groene zeep erbij en huppekee gewassen. Er is nooit een sfeertje geweest. Nee, wat dat betreft heb ik een leuke jeugd gehad. Was altijd gekoolteerd. Mijn moeder zei: tobbe is geduldig en hup tobbe in tot ik oud genoeg was en ik naar het badhuis ging. Maar kleding was nooit gescheurd of kapot.

Vrijdag kwam mijn vader thuis en gooide hij zijn loon op tafel en zei: hier Riet en maakte ze potjes: dit voor de huisbaas en dit voor gas en licht. Hadden we nog licht penningen. ze had altijd reserve lichtpenningen erop liggen. Knapte er soms één, dan hup had ze al een nieuwe en haalde ze de vervolgende dag nieuwe.

Mijn zuster was drie jaar jonger en die was altijd netjes. Was een madam en ik een straatschoffie maar mijn kleding was altijd heel en werd gewassen en geweekt. Hele leuke jeugd gehad! Moeders was altijd thuis vader altijd aan het werk en kwam s avonds thuis, moeder deed boodschappen en zorgde dat het eten klaar was als vader thuis kwam

Mijn zuster was commis bij de universiteit van Amsterdam, die maakte uit wie mocht studeren en wie niet.

Wat dat betreft heb ik een hele leuke jeugd gehad.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *