Tijdens de ontmoetingsgroepen bespreken we ook de actualiteit van de dag. Op 18 mei werd er in Den Haag massaal gedemonstreerd tegen de passieve houding van de Nederlandse regering tegenover de genocide in Gaza. Hebben de bewoners wel eens gedemonstreerd?
Dhr. B. knikt instemming: “Ik hou me ermee bezig, ja.”
Mw. T. schudt haar hoofd: “Nee, nooit.”
Zou u het graag willen doen?
Mw. T. knikt enthousiast: “Ja!”
Waarvoor zou u dan demonstreren?
Mw. T. straalt: “Vrijheid.”
Heeft u zich vrij gevoeld in uw leven?
Mw. T. schudt nadenkend haar hoofd.
Dhr. H. bedachtzaam: “Je hebt demonstraties waarvoor je mee kan doen, vanwege je… je reden van leven en demonstraties die je niet zo aantrekken…Ik heb gedemonstreerd voor muziek. Dat is altijd mijn passie geweest tot op de dag van vandaag.”
Mw. R. gedecideerd: “Nee, ik heb nooit gedemonstreerd. Ik vind het prima hoor, maar of het nut heeft, dat vraag ik me af. Maar ik vind het goed hoor. Er is altijd wel wat. Is het ene weg, dan komt er weer wat anders.”
Mw. W. is even stil, bedachtzaam: “ Ik weet het niet meer, maar denk het wel. Ja, ik hou me ermee bezig…Ja ik had het.”
Dhr. H. knikt mw. R toe: “Wat noem je ‘de achtertuin’ is een moeilijke vraag. Overal waar je komt en je gaat erover praten, dan nemen ze je niet serieus of lachen je je uit. Maar ik weet dat. Je hebt de illusie dat je iets anders kunt doen dan wat de ander doet. Maar dat is ontzettend moeilijk.”
We luisteren naar een protestlied uit Suriname: Brombere
Dhr. H. lachend: “Dat betekend: ‘Last van je ingewanden’, dat je naar de wc moet. Het is een protestlied uit Suriname door Travasi gezongen. Er was geen vooruitgang zoals ze verwacht hadden dat Bouterse zou brengen. Dus geen zichtbare verandering sinds de vorige regering. Alleen werk als je iemand kent van de regering.”
Dhr. H. wijst naar de overbuurvrouw: “Is ze Antilliaans? Dan heeft ze misschien meer erover te vertellen. Want die waren meer pro-Nederlands.
Het politieke gedeelte dan. Kan je het liever doen met een Surinamer. Een Surinamer heeft meer interesse getoond in politiek, kan je nog steeds merken. Is nu een Hindoestaanse politiek. Maar met alle politiek: het wordt nooit wat je ervan verwachten. Al onze politieke criteria zijn afkomstig uit Nederland. Tide tamara, we strey go moro fara.” (Vandaag, morgen, we gaan door met de strijd).
We zingen tot slot de protestliederen: We shall overcome en Blowing in the wind.