Meteen naar de inhoud

Introductie Dementees

Juweeltje paars

“Het is geweldig om dat op te schrijven. Dat is een tweede belevenis als je dat leest.” 

Dit Juweeltje drukt uit waarom we het Dementees zijn gaan opschrijven. Elke keer als we bewoners vragen of we hun uitspraken mogen opschrijven, reageren ze blij en verrast. Zij voelen zich weer van waarde, omdat ze merken dat wij hun taal kostbaar vinden en dat hun woorden en verhalen ons raken en ontroeren. Zo ervaren ze dat hun eigen stem ertoe doet en van betekenis is. 

Wij zijn Irene Kruijssen, Eline Hoorweg & Paula Irik. Sinds 2003 zijn we de letterlijke taal gaan opschrijven, omdat we geraakt werden en worden door de poëtische kracht en levenswijsheid van die taal. We hebben er boeken, artikelen en trainingen (zie o.a. Sprekende Handen en alle projecten onder dit Juweeltje) over geschreven. 

Basis voor al onze teksten en trainingen is de eigen taal van mensen met dementie uit het verpleeghuis. Zo laten we zien dat mensen met dementie, ook als ze in het verpleeghuis zijn komen wonen, ons heel veel te leren hebben en aan ons leven betekenis blijven geven. 

Op de foto: van links naar rechts: 
Irene (en Storm), Paula & Eline 

Eén van onze dromen die door het project Dementees X Spoken Word in vervulling gaat, is dat kunstenaars net als wij geraakt worden door het Dementees en dat zij door het Spoken Word deze geraaktheid in kunst omzetten en met deze kunst, mede door de website, nieuwe doelgroepen bereiken en zo de liefde voor het Dementees verder brengen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *